kindvriendelijke bestemmingen
reizen met kinderen kindvriendelijke bestemmingen inspiratie reizen kids reisverslagen reisorganisatie gezinsreizen

Volg onze laatste tips via Facebook en Twitter

FacebookTwitter


 

baby peuter kleuter kind tiener

Vliegen met kinderen

Op en naar de luchthaven

Lang parkeren op een vliegveld is vaak duur. Soms is het echter wel noodzakelijk. Als je met een peuter, baby, kinderwagen en al je overige spullen op reis wilt, zul je meestal je auto behoorlijk vol hebben geladen en zal er weinig ruimte over zijn voor een extra chauffeur die jullie wegbrengt. Ook in een taxi wordt het dan krap en de trein zal je waarschijnlijk ook niet erg prettig vinden met al je spullen.

Nieuw: Family Valet Parking

  • Met de auto naar Schiphol wordt gezien als ‘duur en lastig’. Expeditie Kroost & Co heeft nu een samenwerking met Service Parking Schiphol om het parkeren gemakkelijker te maken. Je rijdt met je eigen auto naar de vertrekhal waar een medewerker van Service Parking je helpt de bagage uit te laden. Terwijl jullie inchecken wordt je auto al naar een veilige parkeerplaats gereden. Na terugkeer van je vakantie bel je, terwijl je op je bagage wacht, het servicenummer en als je naar buiten loopt staat je auto weer klaar bij de aankomsthal. Sneller en gemakkelijker kan het natuurlijk niet! We hebben nu een aantrekkelijke introductieaanbieding voor deze valet service, waarbij de parkeerkosten lager zijn dan het standaard tarief voor lang parkeren. Voor alle boekingen t/m 28 februari 2011 (het maakt niet uit wanneer je op reis gaat) betaal je de eerste 10 dagen een vast tarief van €75 en voor iedere dag extra slechts €2,50 per dag. Na 28 februari 2011 kun je deze service direct bij ons boeken voor het standaard tarief dat ook op de website van Service Parking Schiphol wordt aangeboden. De parkeerservice mag je ook bijboeken als je al een reis geboekt hebt bij Expeditie Kroost & Co.

Andere nuttige tips voor vervoer naar Schiphol met kinderen:

  • Schiphol taxi biedt individueel en gecombineerd vervoer in ruime auto’s/busjes, indien gewenst zelfs met kinderzitjes.
  • Als je je eigen auto op Schiphol parkeert, kun je het beste kiezen voor “smart parking”. Je reserveert dan enkele weken voor vertrek je parkeerplaats. In het hoogseizoen weet je dan zeker dat je een plek hebt en je krijgt bovendien een korting op het normale parkeertarief. Boeren in de omgeving van Schiphol bieden parkeermogelijkheid op hun land aan voor lagere tarieven dan “Lang Parkeren”. Ook deze parkeerplaatsen moeten vooraf worden gereserveerd en zijn inclusief vervoer van de parkeerplaats naar de vertrek en aankomsthal.
  • Hotels in de omgeving van Schiphol bieden speciale arrangementen waarbij je de dag voor vertrek vlak bij de luchthaven comfortabel overnacht en je je auto tot drie weken bij het hotel kunt parkeren. Deze arrangementen zijn zeker in het laagseizoen vaak voordeliger dan je auto op Schiphol parkeren en het is een aangename manier om de reis ontspannen te beginnen.

Op de meeste luchthavens is een uitgebreid pakket voorzieningen voor baby’s en kinderen. Er zijn vaak speciale speelruimtes voor kinderen, op de toiletten zijn verschoningsmogelijkheden. Op Schiphol heb je voor de allerkleinsten bovendien een aparte babylounge, waar je je baby kunt voeden, wassen, verschonen en zelfs in een bedje kunt laten slapen.
 

In het vliegtuig

Vliegen met kinderen tot 2 jaar

In principe mag je een (opvouwbare) buggy, rugdrager of autostoeltje meenemen tot aan de gate. In een enkel geval is dit niet mogelijk. Controleer dit bij het inchecken. Bij de gate worden deze in het ruim gestopt, maar je krijgt ze vaak direct bij het verlaten van het vliegtuig weer terug. Vaak mogen gezinnen met jonge kinderen als eerste aan boord van het vliegtuig, zodat je vast je spullen kunt opruimen voor de grote massa het vliegtuig in komt.

Kinderen tot 2 jaar hebben nog geen recht op een eigen stoel, maar betalen ook slechts 10% van de ticketprijs. Bij de stijging en landing krijg je een extra riem die je aan jouw riem bevestigd. Daarna wordt (op intercontinentale vluchten) een babybedje, ook wel bassinet genoemd, opgehangen. Je krijgt hiervoor plaatsen achter het schot, die met kleine kinderen sowieso prettig zijn. De bedjes mag je alleen gebruiken als de het signaal “riemen vast” niet aan is (dus niet bij hevige turbulentie). Een bassinet moet je van te voren aanvragen. Of je er één kunt krijgen hangt af van beschikbaarheid en de leeftijd en het gewicht van je kind. Soms zijn de bassinets geschikt voor kinderen tot ca. 12 kilo, maar er wordt ook regelmatig een maximum leeftijd aangegeven (meestal 6, 9 of 12 maanden). Vanzelfsprekend kan Expeditie Kroost & Co je hierin adviseren en zullen we als je dat wilt zoeken naar een luchtvaartmaatschappij die een bassinet aanbiedt voor de leeftijd/gewicht van jouw kind. We kunnen hierover echter nooit garanties afgeven, omdat luchtvaartmaatschappijen hierover zelf kunnen beslissen. We raden je sowieso altijd aan om vroeg in te checken, ook als is de reservering van het babybedje definitief!

Als de vlucht niet volgeboekt is, is een lege stoel naast je ideaal. Je hebt natuurlijk nogal veel spullen bij je in het vliegtuig en het geeft je iets meer bewegingsruimte. Bij het inchecken kun je vragen of ze deze stoel kunnen proberen leeg te houden. Soms krijg je in het vliegtuig ook nog de keuze: een extra stoel (op een middenrij) of een babybedje. Het is ook mogelijk om vooraf een extra stoel voor je baby te reserveren, zodat je hem of haar in een autostoeltje wilt meenemen. In dat geval betaal je de kinderprijs voor het ticket (meestal 66% tot 75% van de kosten voor een volwassene + een hogere luchthavenbelasting).

In het vliegtuig zijn meestal luiers en babyvoeding aanwezig, ga hier echter niet van uit. Houdt er rekening mee dat de leeftijd, het merk en de kwaliteit niet altijd overeen komen met wat je thuis gebruikt. Melkpoeder kun je het beste meenemen van huis (per voeding in een container, of een los blik met maatschep). Bedenk dat je kind tijdens een vlucht (veel) meer moet drinken dan thuis, omdat de lucht in een vliegtuig erg droog is. Stewardessen kunnen flesjes opwarmen en omspoelen (niet uitkoken). Mineraalwater, vruchtensap, etc. is aan boord aanwezig en hoef je dus niet mee te nemen.

Geef kleine kinderen tijdens het stijgen en landen iets te eten of drinken of laat ze sabbelen op een speentje. Dit vermindert de druk op de oortjes en helpt oorproblemen te voorkomen.

Het kan handig zijn als jij en je partner na elkaar eten. Eén van jullie kan dan rustig eten, terwijl de ander je baby/peuter bezighoudt. Meestal krijg je dan ook als eerste je eten, zodat je allebei voldoende tijd hebt voor je maaltijd. Als je kinderen groot genoeg zijn voor een kindermaaltijd kun je vragen of zij vast mogen eten voor je zelf eet, zodat je de tijd hebt om ze te helpen terwijl je zelf nog enigszins mobiel bent (zodra het tafeltje voor je uitgeklapt is kun je immers geen kant meer op).

Op enkele toiletten in het vliegtuig is een uitklapbare plank gemaakt waar je je baby/peuter kunt verschonen. Het is handig als je een verschoningsmatje bij je hebt, met daarin de noodzakelijkheden (luier, billendoekjes, crème en eventueel een schoon rompertje). De ruimte in het toilet is beperkt, dus je moet met één hand je baby vasthouden en met je andere de spullen klaarleggen. Niet heel handig, maar wel te doen.

Vliegen met kinderen van 2 tot 12

Kinderen van twee tot twaalf vliegen mee voor de kinderprijs (meestal 66% tot 75% van de kosten van jouw ticket plus 100% van de belasting en toeslagen). Zij hebben daarmee recht op een eigen stoel. Vaak krijgen ze een klein cadeautje in het vliegtuig (boekje, knuffel, etc.). Het is mogelijk vooraf speciale kindermaaltijden te reserveren. Dit geeft natuurlijk geen garantie dat je kind het eten lust (vooral niet als het een moeilijke eter betreft), maar bij sommige maatschappijen kunnen er zelfs patat of poffertjes op het menu staan. Wij raden altijd aan om zelf wat (gezonde en voedzame) tussendoortjes van huis mee te nemen op een lange vlucht. Dit is ook handig als je lang moet wachten op een luchthaven of ter plaatse nog verder moet reizen met bijvoorbeeld een bus.

In steeds meer vliegtuigen heb je tegenwoordig ook in de economy class beschikking over individuele televisieschermpjes op iedere stoel. Voor je kinderen is er meestal een apart kinderkanaal aanwezig, met bijvoorbeeld tekenfilms. Vaak zijn er ook spelletjes op beschikbaar. In de landenbrochures vind je meer informatie over de luchtvaartmaatschappijen die wij aanbevelen en welke kindervoorzieningen zij bieden.
 

Zó heb je minder last van een jetlag met kinderen

Enkele van onze bestemmingen (zoals Marokko, Namibië en de Seychellen) bevinden zich in vrijwel dezelfde tijdszone als Nederland, waardoor je geen jetlag zult krijgen. Als je echter verschillende tijdzones passeert heb je kans dat je gezin last krijgt van een jetlag. Reken er op dat de eerste twee dagen misschien wat rommelig verlopen en dat niet iedereen even vrolijk en gezellig is. Met de volgende tips ben je zo snel mogelijk gewend aan je nieuwe ritme.

Onderweg

  • Ga mee in het ritme dat wordt aangegeven door het cabinepersoneel. Probeer dus te slapen als de lichten uitgaan, ook al ben je eigenlijk niet moe. Laat ook je kinderen dan (proberen) te slapen of laat ze in ieder geval rusten (bijv. met ogen dicht muziek of een verhaaltje luisteren). Neem als ouder geen slaaptabletten, je moet immers je kinderen in de gaten houden. Gebruik eventueel oordopjes, maar uiteraard niet allebei de ouders tegelijkertijd. Kinderen kun je eventueel Kindival (homeopatisch) geven, om rustig te worden en gemakkelijker te laten slapen.
  • Drink zoveel mogelijk water en vruchtensap. Wees spaarzaam met alcohol-, cafeïne-, en koolzuurhoudende dranken.
  • Het kan handig zijn als je de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ tijd bij je hebt. Stel bijvoorbeeld jouw horloge vast in op de nieuwe tijd, maar laat die van je partner nog even op de oude tijd staan. Je weet dan wanneer het tijd is voor een hapje of slaapje. Probeer ondertussen het ritme van je kinderen vast zo veel mogelijk naar de nieuwe tijd toe te brengen. Geef bijvoorbeeld vast iets later (of eerder) een tussendoortje of voeding.

Na aankomst

  • De meeste kinderen krijgen bij aankomst een nieuwe stoot energie door alle nieuwe prikkels, zelfs als ze een vermoeiende reis achter de rug hebben. Probeer hier zoveel mogelijk van te profiteren en ga, juist als je moe bent, iets actiefs doen zoals zwemmen, een ijsje halen, op het strand spelen of een wandeling maken. Van televisie kijken, zonnen of lezen wordt de vermoeidheid alleen maar erger.
  • Ga direct over op het nieuwe ritme. Eet als het (lokaal) etenstijd is en slaap als het donker is.
  • Slaap met je kinderen mee als ze na aankomst een dutje doen. Zet wel de wekker (na maximaal één of twee uur) en maak ook je kinderen na die tijd wakker. Ga daarna naar buiten om iets actiefs te doen.
  • Probeer zoveel mogelijk in zonlicht te blijven. Dat maakt dat je lichaam sneller went aan het nieuwe ritme.
  • Ga de eerste avond op tijd naar bed, maar niet te vroeg, anders ben je halverwege de nacht al uitgeslapen.
  • Waarschijnlijk heeft ieder gezinslid zijn ‘eigen’ jetlag, waardoor iedereen op een andere tijd wakker wordt. Probeer als je meerdere kinderen hebt om ze in verschillende ruimtes te laten slapen, zodat ze elkaar niet iedere keer wakker maken. Desnoods laat je één van je kinderen voor de eerste dagen in de keuken, woon- of badkamer slapen.
  • Probeer de eerste dagen niet direct te vol te plannen, maar gun jezelf de tijd om bij te komen van de reis en te wennen aan het andere klimaat.
  • Geef kinderen ‘s nachts geen eten, anders hebben ze ‘s morgens geen trek en is het veel moeilijker te wennen aan het nieuwe ritme. Als ze wakker worden kun je het best een beetje water geven. Geef je borstvoeding? Ook jouw lichaam moet dan omschakelen. Als je op verzoek voedt gaat dit het snelst.
     

< meer tips >

verre reizen kinderen
familie reizen
reizen met kinderen

Vliegen met kinderen

vakantie voor kinderen
leeftijd verre kindervakantie
bagage familiereis
vliegen met kinderen
familie op bestemming
BIJZONDERE VERRE REIZEN MET JE
foto reizen kinderen
thuis na gezinsreis
vakantie
informatie reizen kinderen
meer tips
type gezinsreis
direct naar onze bestemmingen
reisverslag kinderen reisverslag ouders