kindvriendelijke bestemmingen
reizen met kinderen kindvriendelijke bestemmingen inspiratie reizen kids reisverslagen reisorganisatie gezinsreizen

Volg onze laatste tips via Facebook en Twitter

FacebookTwitter


 

baby peuter kleuter kind tiener

Voorbereiding op een verre reis met kinderen

Als je op expeditie gaat, is een goede voorbereiding essentieel. Hetzelfde geldt voor reizen met jonge kinderen: met een goede voorbereiding wordt de ‘expeditie’ met je kinderen vooral leuk en comfortabel. Zodat jij kunt genieten van een bijzondere vakantie en je kinderen ook.
 

Je kinderen voorbereiden

Zodra je weet dat je op vakantie gaat, kun je beginnen met je kinderen voor te bereiden. Leg uit wat je gaat doen, hoe de reis verloopt en wat zij hiervan kunnen verwachten. Enkele tips:

 • Zoek in de atlas of op de wereldbol op waar je naar toe gaat.
 • Ga op zoek naar informatie over het land: wat eten ze daar, welk geloof hebben de mensen, hoe gaan ze gekleed, hoe zien ze er uit?
  In de bibilotheek (of boekhandel) hebben ze leuke (reis)boekjes voor kinderen (zie ook in de boekenlijst). Ook op internet is veel informatie te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van spreekbeurtpakketten.
 • Vertel je kinderen wat jullie kunnen gaan doen op vakantie. Laat foto’s uit boeken of van internet zien, noem een paar mogelijke activiteiten en laat je kinderen eventueel kiezen wat ze niet willen missen (walvissen bekijken, met dolfijnen zwemmen, op zoek naar wilde dieren, etc.). Zoek ook vast aanvullende informatie om vooraf door te lezen en/of mee te nemen. Omdat kinderen veel willen weten en vragen stellen, is het slim hier zelf op voorbereid te zijn, zodat je de vragen van je kinderen nu en op bestemming zo goed mogelijk kunt beantwoorden.
 • Ga eens uit eten in een restaurant uit het land waar je straks naar toe gaat en kook thuis al regelmatig iets uit die omgeving.
 • Breng een bezoek aan een dierentuin, dolfinarium of safaripark, zodat je kind al iets meer weet over de dieren die het straks in de natuur kan gaan zien. Dit helpt je kinderen ook om dieren gemakkelijker te herkennen op safari.
 • Ga eens naar het Tropenmuseum in Amsterdam of het Museum Volkenkunde in Leiden. Ze hebben hier speciale afdelingen voor kinderen, waarbij ze ook al iets kunnen leren over het land waar ze naar toe gaan en de mensen die daar leven.

In het pakket reisbescheiden dat je ontvangt bij Expeditie Kroost & Co vind je aanvullende tips die van pas komen voor je kinderen op reis.
 

In de weken voordat je op reis gaat

Eén van de belangrijkste tips over de voorbereiding is dat je er vooral voor moet zorgen dat je niet met veel stress aan je reis begint. Als je zelf kalm op reis gaat, nemen je kinderen dit gedrag vanzelf over. Regel daarom bijtijds het volgende:

Papieren/verzekeringen:

 • Controleer ruim van te voren of alle papieren in orde zijn. Een paspoort verlengen duurt meestal een paar dagen tot een week. Als je kinderen in het paspoort van één of beide ouders bijgeschreven staan, moet je hiervoor met je hele gezin naar het gemeentehuis. Vergeet ook niet dat een baby ook een geldig paspoort nodig heeft of in het paspoort van een van de ouders bijgeschreven moet worden en dat je hiervoor een recente pasfoto nodig hebt.
 • Alle reizende kinderen hebben een eigen paspoort nodig.
 • Regel op tijd een visum als je deze nodig hebt (en vergeet deze niet aan te vragen voor je kinderen). Over het algemeen geldt: hoe eerder hoe beter.
 • Zijn al je verzekeringen in orde? Heb je een goede reis- en ziektekostenverzekering en zijn deze goed op elkaar afgestemd? Ben je niet vergeten je kinderen bij te schrijven op bestaande (doorlopende) verzekeringen? Expeditie Kroost & Co heeft uitstekende verzekeringen voor je gezin die een goede dekking bieden. Schade aan kinderwagens wordt bijvoorbeeld zonder problemen vergoed.
 • Vergeet niet van de belangrijkste reisdocumenten een kopie te maken en deze los van je reispapieren te bewaren. Een scan van alle belangrijke papieren aan jezelf mailen maakt dat je hier altijd toegang tot kunt krijgen indien dit noodzakelijk is.

Gezondheid:

 • Check uiterlijk 6 weken voor vertrek of en welke vaccinaties jullie nodig hebben, bijvoorbeeld bij de plaatselijke GGD. Ga na bij het consultatiebureau of je baby sommige inentingen (bijv. BMR) vervroegd nodig heeft. Maak eventueel ook een afspraak met je huisarts om te kijken of je nog extra medicijnen voor je kinderen mee moet nemen (bijv. als je kinderen astmatisch of vaak verkouden zijn).
 • Als je medicijnen gebruikt, kun je bij je apotheek een geneesmiddelenpaspoort opvragen. Hierin staan de medicijnen en de samenstelling hiervan beschreven. Dit kan handig zijn bij de douane of als je onverwacht in het buitenland medicijnen nodig hebt.
 • Geef kinderen die verkouden zijn voor een vliegreis al een paar dagen voor vertrek regelmatig neusdruppels. Vliegen met een verstopte neus kan namelijk oorproblemen veroorzaken. Zorg er ook voor dat je in het vliegtuig neusdruppels bij je hebt.
 • Als je zwanger bent: controleer tot wanneer je mag vliegen en vraag aan je verloskundige/gynaecoloog je dossier en een zwangerschapsverklaring. Deze kun je in het vliegtuig nodig hebben om je zwangerschapsduur aan te tonen, maar is ook noodzakelijk als je in het buitenland in het ziekenhuis terecht komt. Overigens: als je zwanger bent kun je plaatsen in het vliegtuig krijgen met extra beenruimte. Probeer deze van te voren al te reserveren! Als je vluchten boekt via Expeditie Kroost & Co zullen wij er alles aan doen om dit voor jullie te realiseren.

Voor de kinderen:

 • Tijdens een lange reis is het leuk als je je kinderen zo af en toe een cadeautje kunt geven. Begin zodra je weet dat je weg gaat vast met het verzamelen van deze kleine cadeautjes, zoals een kleur- of spelletjesboek, kleurtjes, klei, boekjes, tijdschriften, etc.. En oh ja, vergeet ook niet iets voor de terugreis te bewaren (of koop ter plaatse iets).
 • Heb je voldoende kleding voor je kinderen in de juiste maat voor het klimaat op je vakantiebestemming? In de winter kan het lastig zijn om in Nederland zomerkleding te kopen, en de kleding van het vorig seizoen passen misschien wel niet meer. Overigens kun je ter plaatse natuurlijk ook kinderkleding kopen.
   

< meer tips >

verre reizen kinderen
familie reizen
reizen met kinderen

Wat te doen voor vertrek

vakantie voor kinderen
leeftijd verre kindervakantie
bagage familiereis
vliegen met kinderen
familie op bestemming
BIJZONDERE VERRE REIZEN MET JE
foto reizen kinderen
thuis na gezinsreis
vakantie
informatie reizen kinderen
meer tips
type gezinsreis
direct naar onze bestemmingen
reisverslag kinderen reisverslag ouders