kindvriendelijke bestemmingen
reizen met kinderen kindvriendelijke bestemmingen inspiratie reizen kids reisverslagen reisorganisatie gezinsreizen

Volg onze laatste tips via Facebook en Twitter

FacebookTwitter


 

baby peuter kleuter kind tiener

Wat neem je mee op reis met kinderen

De hoeveelheid bagage die je mee op reis neemt als je met (hele) kleine kinderen reist lijkt enorm. Mogelijk ging je vroeger met alleen een rugzak op pad waarin ook nog een tent en slaapzak zat, nu lijkt het of je alleen voor een baby al niet genoeg hebt aan die ene rugzak. Het is echter heel belangrijk om datgene wat je meeneemt zoveel mogelijk te beperken, juist als je met kleine kinderen op pad gaat. Je zult alles zelf moeten dragen en hebt daarbij mogelijk ook nog één of meer kinderen aan de hand of op je arm. Hieronder geven we een paar tips en suggesties die van pas kunnen komen.

Koffers pakken

“Oeps: geen bagage voor de baby?”.... Bij Expeditie Kroost & Co horen we regelmatig dat ouders bang zijn dat ze niet genoeg bagage mee kunnen nemen als je voor een baby zonder stoel in het vliegtuig niet een extra 20 kilo mag meenemen. Realiseer je echter wel dat het heel lastig is om te reizen met een baby en 60 kilo bagage in 3 of 4 tassen exclusief je buggy en handbagage….. Met andere woorden: twee tassen van ieder maximaal 20 kilo, een buggy en/of rugdrager en een flinke schouder- of rugtas als handbagage is een stuk praktischer onderweg. En in dat geval is de “normale” bagagevrijdom voor twee volwassenen voldoende.

Tips bij het pakken:

  • Dit oude bekende trucje werkt nog altijd: leg alles klaar wat je mee wilt nemen en leg vervolgens minimaal de helft terug in de kast. Dit heb je namelijk onderweg niet nodig. Mocht je toch nog iets missen kun je het ter plaatse altijd oplossen.
  • Kinderkleding wordt altijd vies onderweg. Neem daarom kleding mee waar je niet alles direct op ziet. Daarnaast zijn er altijd mogelijkheden voor een klein wasje: in het bad van je hotelkamer, in een wasserette, via de kamermeisjes of maak gebruik van de wasservice van het hotel. Het is dus niet nodig om voor 3 weken voor ieder kind voor iedere dag een schoon setje kleding mee te nemen.
  • Koop ter plaatse wat je nodig hebt. Je kunt bijna overal A-merk luiers en luierdoekjes, limonade, kaakjes, babyvoeding, zonnemelk, etc. kopen. Voor baby’s en kinderen met een voedselallergie is het overigens wel belangrijk om essentiële voedingsmiddelen van thuis mee te nemen!
  • Handdoeken en strandlakens zijn eigenlijk altijd in de hotels aanwezig en hoef je dus niet zelf mee te nemen. Een klein, lichtgewicht en snel drogende reishanddoek en/of een sarong die als handdoek/deken, etc. dienst kan doen is wel praktisch voor “noodgevallen”.
  • Laat je kinderen zelf een kleine tas/rugzak pakken met hun favoriete speelgoed en laat ze die zelf meenemen. Hierdoor raken ze betrokken bij het pakken en worden tegelijkertijd gedwongen keuzes te maken in wat ze wel en niet meenemen. De ervaring leert dat er nauwelijks wordt gespeeld met het speelgoed van thuis. Zorg er wel zelf voor dat er ook praktische dingen meegaan, bijvoorbeeld iets om rustig mee te spelen in het vliegtuig.
     

Wat neem je mee in het vliegtuig?

Als je met kleine kinderen reist zal het je opvallen dat je een behoorlijk tas mee moet nemen in het vliegtuig, omdat je heel veel spullen nodig kunt hebben. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je als je met een baby of kind reist extra bagage mee aan boord nemen met een maximum van 10 kg.

Tips waar je aan kunt denken bij het pakken van je handbagage:

  • Neem voldoende luiers mee voor de vluchtduur én de eerste dag op je bestemming (het zal je maar gebeuren dat je koffer niet aankomt en de winkels gesloten zijn als je aankomt).
  • Neem voeding (melkpoeder, fruithapje, maaltijd) en tussendoortjes mee. Drinken is in het vliegtuig voldoende aanwezig en mag je niet zelf meenemen aan boord. Open verpakkingen met etenswaren en fruit mogen vaak niet worden ‘ingevoerd’ in het land van bestemming. Per stuk verpakte tussendoortjes en koekjes zijn dan handig, maar het kan zijn dat je die ook moet weggooien. Probeer de hoeveelheid suiker te beperken. Kinderen worden hier nog wel een druk van en bovendien zit er bij kindermaaltijden in het vliegtuig altijd wel iets te snoepen.
  • Zorg voor voldoende speelgoed dat niet te veel ruimte in beslag neemt. Kleurpotloden en papier, een kleur-, spelletjes of stickerboek, gameboy, walkman met favoriete muziek/verhaaltjes, (lees)boekjes, etc. zijn ideaal. Vergeet de favoriete knuffel(s) niet! Opgeblazen ballonnen mogen niet mee in het vliegtuig, maar zijn wel ideaal tijdens wachttijden op luchthavens e.d.
  • Omdat je te maken krijgt met grote temperatuurverschillen (temperatuur bij vertrek in Nederland, in het vliegtuig (soms koud, soms warm) en in het land van aankomst), is het gemakkelijk je kinderen kleding in laagjes aan te geven. Je kunt dan, indien nodig, iets aan- of uittrekken. Neem ook een setje reservekleding mee voor kleine ongelukjes.
  • Neem toiletartikelen in kleine verpakkingen en medicijnen mee in je handbagage. Nagelschaartjes, vijltjes, etc. moet je in je koffer stoppen, anders moet je deze bij de douane afgeven.
  • Ga je naar de zon? Neem dan ook een zonnehoedje en een kleine verpakking zonnemelk mee in je handbagage, zodat je je kinderen bij aankomst direct tegen de zon kunt beschermen.
     

Regels voor handbagage

Sinds enkele jaren gelden er strengere regels voor wat mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml. per stuk) én op de juiste manier verpakt, worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een vliegveld binnen de Europese Unie en het grootste deel van de overige luchthavens in de wereld.

De volgende regels gelden voor vloeistoffen, zoals water en andere drankjes voor consumptie, gels, pasta’s, lotions en de inhoud van tubes en spuitbussen (toiletartikelen, zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen hier dus ook onder):

  • Je kunt alleen vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van niet meer dan 100 milliliter.
  • Deze verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak.
  • Per persoon mag één doorzichtige plastic zak worden meegenomen.
  • De doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter.
  • De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn.

Altijd toegestaan om mee te nemen:

  • Babyvoeding, die je tijdens de vlucht nodig hebt.
  • Medicijnen, die je tijdens de vlucht nodig hebt.

Na de ticket- en/of paspoortcontrole kun je op de EU-luchthavens en in het vliegtuig van een EU-luchtvaartmaatschappij nog steeds (taxfree) aankopen doen. Vloeistoffen en gels die je ná de ticket- en/of paspoortcontrole of in het vliegtuig hebt gekocht, worden door de winkel of aan boord – wanneer nodig - verpakt en verzegeld. Het zegel is één dag geldig. Als je op een volgend vliegveld moet overstappen, mag je het zegel niet verbreken tot je op je eindbestemming bent aangekomen.

Let op: als je op een luchthaven een flesje water/frisdrank koopt dat niet verzegeld is, mag je het niet meenemen voorbij de controle. Zelfs niet als je alleen een korte tussenstop op de luchthaven maakt.

Bij de handbagagecontrole moeten alle vloeistoffen apart aangeboden worden. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten is. Ook jassen, colberts en grote elektrische apparaten, zoals laptops, moet je apart aanbieden bij de handbagagecontrole.

Als je artikelen bij je hebt die niet zijn toegestaan zullen deze worden weggegooid. Ook als dit bijvoorbeeld een dure fles parfum is! Bedenk je altijd dat douane-personeel de regels niet heeft bedacht en er dus ook niets aan kunnen veranderen. Ga, mede om onnodig lange wachttijden te voorkomen, niet met hen in discussie en blijf vriendelijk.
 

< meer tips >

verre reizen kinderen
familie reizen
reizen met kinderen

Wat gaat er
in je koffer

vakantie voor kinderen
leeftijd verre kindervakantie
bagage familiereis
vliegen met kinderen
familie op bestemming
BIJZONDERE VERRE REIZEN MET JE
foto reizen kinderen
thuis na gezinsreis
vakantie
informatie reizen kinderen
meer tips
type gezinsreis
direct naar onze bestemmingen
reisverslag kinderen reisverslag ouders