kindvriendelijke bestemmingen
reizen met kinderen kindvriendelijke bestemmingen inspiratie reizen kids reisverslagen reisorganisatie gezinsreizen

Volg onze laatste tips via Facebook en Twitter

FacebookTwitter


 

baby peuter kleuter kind tiener

Plannen van een verre reis met kinderen

Als je een verre reis wilt maken met je kinderen, zul je deze goed moeten plannen. Natuurlijk kun je ook helemaal op de bonnefooi gaan, maar vooral met jonge kinderen voelen de meeste ouders zich daar niet comfortabel bij. Waar kun je op letten bij het plannen van je verre reis?
 

Naar welk land ga je?

Allereerst moet je je afvragen wat voor jou belangrijk is tijdens je vakantie. Wil je bijvoorbeeld genieten van mooie stranden, actief wandelen door prachtige natuurgebieden, de cultuur in een land ervaren of een combinatie van dingen? Moet het elke dag tropisch warm zijn of hou je meer van een koeler klimaat? Als je voor jezelf weet wat je graag wilt, kun je altijd mogelijkheden vinden om je kinderen hierin te betrekken.

Wat vind je vervolgens belangrijk voor je kinderen? Een vaste standplaats, speel- en of zwemgelegenheid, speelkameraadjes, speciale kinderattracties? Los hiervan heb je misschien ook nog andere eisen en wensen, zoals een maximale vluchtduur of het niet noodzakelijk zijn van inentingen. Als je kinderen wat ouder zijn, is het uiteraard handig om ze ook mee te laten kiezen uit mogelijke bestemmingen.

Bij de keuze van onze bestemmingen letten wij onder andere op de volgende aspecten:

 • Geen gevaarlijke tropische ziektes waarvoor je bijzondere vaccinaties nodig hebt.
 • We gaan er hierbij wel vanuit dat kinderen deelnemen aan het Nederlandse vaccinatiebeleid (en o.a. worden gevaccineerd tegen DKTP). Een vaccinatie tegen hepatitis A wordt ook meestal aanbevolen, maar dit geldt ook al voor vakanties in bijvoorbeeld Turkije. Voor kinderen is er een speciale versie: Havrix jr. (die na de tweede vaccinatie langdurige bescherming biedt).
 • Geen malaria of (in een enkel geval) een dusdanig beperkt risico dat preventieve medicatie niet nodig is
 • Redelijk goede gezondheidszorg beschikbaar en (relatief) goede hygiëne
 • Goede veiligheid en beperkte criminaliteit
 • Goede infrastructuur en eenvoudig te bereizen
 • Voldoende activiteiten en bezienswaardigheden mogelijk in de omgeving van de accommodaties

Als je nog geen specifieke bestemming gevonden hebt en meer op zoekt bent naar een bepaald soort vakantie, dan vind je op onze inspiratiepagina's misschien nog leuke ideeën voor je volgende reis.
 

Hoe ziet je reisschema eruit?

Op basis van wat je allemaal wilt zien en doen, kun je een reisschema maken, zodat je een beter beeld krijgt van hoe je reis er uit komt te zien. Sommige plekken op de wereld kun je gemakkelijk vanuit één locatie verkennen. Soms is het prettiger om lange dagtrips te voorkomen door ook een paar dagen op een andere plek te verblijven. Maar als je iets van bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Namibië wilt zien, zul je veel dagen moeten reizen. Bedenk wel dat je, als je met je kinderen reist, veel minder kunt doen dan je misschien gewend was. Je zult daarom ook keuzes moeten maken en niet een heel land in drie weken tijd van A to Z willen zien.

Expeditie Kroost & Co heeft zorgvuldig nagedacht over de reizen en de routes. Zo weet je zeker dat je tijdens rondreizen op een kindvriendelijke manier alle hoogtepunten zult zien, inclusief de leukste plekjes voor je kinderen. Natuurlijk kun je vooraf je eigen wensen en verwachtingen kenbaar maken, zodat we hier bij het samenstellen van het reisschema rekening mee kunnen houden.

Als je zelf een reis wilt samenstellen door bijvoorbeeld meerdere locaties met elkaar te combineren, vind je hieronder tips waar je rekening mee kunt houden. Uiteraard kunnen we je hierbij ook adviseren.

 • De afstanden die je per dag aflegt zullen beperkter zijn dan wanneer je zonder kinderen reist. Een enkele uitzondering daargelaten kun je het best maximaal 4 uur per dag reizend doorbrengen.
 • Reizen met lokaal openbaar vervoer is meestal erg leuk voor iets oudere kinderen, omdat je je onder de lokale bevolking bevindt en er veel te zien is. Het is daarom leuk om op de plaats van bestemming ook eens een uitstapje met het openbaar vervoer te maken.
 • Hoe vaak wil je naar een nieuw onderkomen afreizen? Behalve telkens opnieuw alles in- en uitpakken, betekent het ook dat je opnieuw moet wennen aan een nieuw bed, een nieuwe kamer en een andere omgeving. En voor kleine kinderen: opnieuw je ‘thuis’ kindveilig maken.
 • Om je reis vooraf zo goed mogelijk te plannen, kun je het beste voor je gaat boeken al veel over je bestemming weten. Wat zijn de dingen die je absoluut niet wilt missen? Hoe vaak wil je van locatie wisselen? In welke gebieden kun je het beste verblijven? Reisgidsen, de informatie die je op deze site vindt en onze landenbrochures zijn hiervoor een goed hulpmiddel. Het klinkt misschien wat minder spontaan dan je gewend was bij het reizen zonder kinderen, maar het scheelt veel stress vooraf en ter plaatse.
   

Waar verblijf je?

Als je weet waar je naar toe wilt gaan, kun je bepalen wat voor accommodatie(s) je kiest. Het type verblijf bepaalt in grote mate hoe je je reis ervaart. In een kleinschalig lokaal hotel ervaar je je vakantie en je bestemming immers heel anders dan vanuit een groot all inclusive resort. Kies je voor een comfortabel luxe hotel, een eigen huis (met of zonder zwembad), een camper of wil je echt kamperen? Afhankelijk van het land waar je naar toe wilt gaan zijn er meerdere mogelijkheden. Onder accommodaties bij de uitgebreide landeninformatie vind je hiervan voorbeelden.

Hieronder vind je een aantal aandachtspunten waar Expeditie Kroost & Co rekening mee houdt bij de keuze van accommodaties:

 • Onze ervaring leert dat kleinschalige accommodaties voor gezinnen met kinderen vaak het meest ideaal zijn. Je voelt je er als ouder al snel op je gemak, de mensen die er werken kennen je kinderen en je kinderen leren gemakkelijk de weg zodat ze zich snel vertrouwd voelen. Ook andere gasten blijken zich in dit type accommodatie meestal niet snel te storen aan kids in hun omgeving.
 • Zijn de kamers ruim genoeg? Ook als er een bed op de kamer wordt bijgeplaatst moet er voldoende bewegingsruimte overblijven voor jou, de kinderen en je bagage.
 • Is er airconditioning en/of een fan aanwezig of is er op een andere manier voldoende ventilatie? Met 4 personen op een kamer liggen zweten bij meer dan 30 graden is niet echt een pretje.
 • Als je met een baby/peuter reist die overdag nog slaapt, is het handig om ergens te verblijven waar je op de momenten dat je kind slaapt niet stilletjes op je kamer moet blijven zitten. Een kamer op de begane grond, waar je op je terras kunt wachten tot je kind in dromenland is en je daarna gemakkelijk even weg kunt om te zonnen, te zwemmen of iets te drinken (babyfoon meenemen!) is dan ideaal.
 • Een waterkoker op de kamer is een uitkomst voor het maken van flesjes, het opwarmen van potjes en het maken van koffie, thee, chocolademelk of bouillon. Een koelkast is prettig als je op je kamer iets te drinken wilt bewaren, zodat je niet ieder drankje van je kinderen in het hotel hoeft te kopen.
 • Is er speelgelegenheid voor kinderen? Een grasveldje kan al genoeg zijn, maar een speeltuintje is helemaal ideaal.
 • Omdat je de meeste kinderen geen groter plezier kunt doen dan ze te laten spelen in, bij en met water, selecteren we accommodaties zoveel mogelijk op de aanwezigheid van een zwembad of ander zwemwater (zoals de zee) in de buurt.
 • Is er voldoende schaduw op het terrein? Je wilt je kinderen tenslotte niet de hele dag in de volle zon laten spelen.
   

< meer tips >

verre reizen kinderen
familie reizen
reizen met kinderen
vakantie voor kinderen
leeftijd verre kindervakantie
bagage familiereis
vliegen met kinderen
familie op bestemming
BIJZONDERE VERRE REIZEN MET JE
foto reizen kinderen
thuis na gezinsreis
vakantie
informatie reizen kinderen
meer tips
type gezinsreis
direct naar onze bestemmingen
reisverslag kinderen reisverslag ouders