direct naar onze bestemmingen
reizen met kinderen kindvriendelijke bestemmingen inspiratie reizen kids reisverslagen reisorganisatie gezinsreizen

Met je kinderen naar Sri Lanka

Een reis naar Sri Lanka is bijzonder voor ouders en kinderen. Op een relatief klein oppervlakte kun je genieten van een gevarieerde cultuur en natuur. De ene dag beklim je vele traptreden op weg naar een heilige plaats op een hoge rots, de volgende dag kun je genieten van olifanten die in de rivier een bad nemen of breng je een paar uur ontspannen op het strand door. In Sri Lanka kun je in een relatief korte tijd veel verschillende ervaringen opdoen, wat het een mooie bestemming maakt voor gezinnen die van avontuur en variatie houden.

Hoewel het eiland niet zo groot is, zijn de reisafstanden tussen de verschillende plaatsen af en toe wat langer. Dat maakt het plannen van de reis soms best lastig. Want hoe voorkom je dat je dagenlang in de auto moet doorbrengen? Of dat je je kinderen iedere dag meeneemt naar nieuwe tempelcomplexen om te bezichtigen? Het antwoord is eenvoudig: keuzes maken. Je moet vooral niet de illusie hebben om alles te willen zien. En hoe aantrekkelijk het ook is om bijvoorbeeld buiten de gebaande paden te reizen: niet alles op het eiland is even interessant om te bezoeken met kinderen en je hebt eenvoudigweg rekening te houden met de beperkingen van de infrastructuur. Maar met een goede planning kun je heel eenvoudig heel veel zien zonder te veel tijd op de weg door te brengen.
 

Toeristisch

Sri Lanka heeft een ideale mix van avontuur, cultuur, natuur en strand, die zowel kinderen als ouders zal aanspreken. Overal kom je dieren tegen: aapjes, olifanten en je kunt zelfs safari’s maken op zoek naar luipaarden. Op zee kun je snorkelen tussen de tropische vissen, er zijn verschillende opvangcentra voor zeeschildpadden die je kunt bezoeken en bepaalde tijden van het jaar heb je een grote kans op het spotten van walvissen en dolfijnen op zee. Qua cultuur heeft het land ook veel te bieden. Het Boeddhisme is overal zichtbaar en je kunt bijzondere ceremonies in tempels bijwonen en heilige plaatsen of oude tempelcomplexen (ruïnes) bezoeken. Interessant is het ook om zoek te gaan naar overblijfstelen uit de Nederlandse tijd. In de 17e eeuw hebben de Hollanders bijvoorbeeld kanalen aangelegd om de specerijen snel te kunnen vervoeren naar de schepen. Deze zijn nog steeds te zien bij Negombo. Een van de meest indrukwekkende overblijfstelen uit de Nederlandse periode is het fort bij Galle. Binnen het fort vind je zo’n 400 huizen, kerken, moskeeën en bijzondere gebouwen, sommige zelfs met Nederlandse namen of inscripties, zoals de letters VOC in de oude toegangspoort. Het zijn overigens niet alleen de Nederlanders waarvan je overblijfstelen kunt vinden op het eiland. Voor ons waren er nog de Portugezen en na ons kwamen de Engelsen. Het gebied met theeplantages bij Nuwara Eliya wordt tegenwoordig bijvoorbeeld nog steeds “Klein Engeland” genoemd. Omdat deze hoog in de bergen liggen, is het aanmerkelijk koeler dan in de lager gelegen delen van het land en de Engelsen kwamen hier regelmatig om de warmte te ontvluchten. Tegenwoordig vind je hier nog veel hotels in Engelse stijl, rozentuinen en de bekende rode telefooncellen. Waar je dan natuurlijk wel weer in een tuktuk voorbij rijdt.
 

Kindvriendelijk

De bevolking van Sri Lanka is vriendelijk en behulpzaam en mensen vinden het erg leuk als je met je kinderen een bezoek brengt aan hun land. Ons blanke kroost zal waarschijnlijk geen last krijgen van een gebrek aan aandacht. Er is genoeg te doen voor kinderen, maar faciliteiten voor kinderen zoals kinderstoelen e.d. zijn niet overal voorhanden. Babybedjes zijn in de hotels over het algemeen beschikbaar. Het land zelf is natuurlijk wel een paradijs voor kinderen, vooral omdat je zo veel verschillende soorten dieren kunt zien, zoals apen en olifanten.
 

Praktisch

De accommodaties zijn over het algemeen goed en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding, al is het niet meer spotgoedkoop. Er zijn prima faciliteiten en voorzieningen voor gezinnen met jonge kinderen. We hebben gekozen voor wat betere en kleinschalige accommodaties, die we soms afwisselen met een wat grotere hotel dat bijvoorbeeld wel weer een ideale ligging of een mooie tuin heeft.

Sri Lanka is inmiddels volledig ingesteld op toeristen en het hele land is weer toegankelijk. Je kunt er veilig reizen en malaria komt, in het deel dat wij bezoeken, niet voor. Zoals overal in de tropen moet je uiteraard wel beschermende maatregelen nemen om niet gestoken te worden door muggen. Houdt er ook rekening mee dat de infrastructuur niet optimaal is. Snelwegen zijn er niet en door de grote variatie in snelheid op de lokale wegen die bovendien vaak door de bergen gaan moet je rekening houden met lange reistijden. We kijken daarom ook nooit naar het feitelijk aantal kilometers dat je moet afleggen per dag, maar de tijd dat je daadwerkelijk nodig hebt om naar je bestemming te reizen (exclusief pauzes).

De gezondheidszorg is redelijk goed. Er zijn acceptabele privéziekenhuizen. In verschillende plaatsen heb je buitenlandse privéklinieken met goede Engelssprekende artsen en ook alle hotels kunnen 24 uur per dag Engelstalige artsen oproepen.

De officiële taal is Sinhala en Tamil, maar zeker in de steden en toeristencentra wordt er over het algemeen ook redelijk Engels gesproken.

Sri Lanka is het hele jaar uitstekend te bezoeken. Wat betreft klimaat, temperatuur en hoeveelheid regen bestaan er verschillen tussen de verschillende delen van het land. Wanneer het regent in het oosten, is het normaal gesproken droog in het westen. En andersom. Je kunt overigens alle delen van het land het hele jaar bezoeken. Op momenten dat de zee wat ruwer is, kun je er bijvoorbeeld altijd voor kiezen om te zwemmen in het zwembad bij het hotel en over het strand een lange strandwandeling te maken in plaats van te zwemmen. De periode van december t/m maart is het belangrijkste toeristenseizoen. Deze maanden heeft de zuidwestkust, waar de meest populaire badplaatsen liggen, het beste weer. Echter: dit is ook de tijd van het jaar waarbij accommodaties in het populaire zuidwesten hoogseizoentarieven hanteren wat je reissom in het (voor ons) laagseizoen niet ten goede komt.

baby peuter kleuter kind tiener

 

Sri Lanka in plaatjes

Alvast een beetje in de stemming komen? Neem hier een kijkje in ons fotoalbum >>

foto's kijken

 

Wat andere gezinnen van
Sri Lanka vonden

reisverslag kinderenreisverslag ouders

Lees de reisverslagen van ouders die je voor gingen >>

 

Vandaag nog de
offerte in huis

brochure

Uitgebreide informatie vind je in onze digitale brochure.
Vraag 'm direct aan >>


Hier aan denken

Je kunt alleen naar Sri Lanka vliegen met een tussenstop, waardoor de reis wat langer duurt.

Tijdverschil: tijdens de Nederlandse zomertijd 3,5 uur en in de wintertijd 4,5 uur.

Hoewel het eiland niet zo groot is kunnen de reistijden wel vrij lang zijn omdat er nagenoeg geen snelwegen zijn. Reizen met een openbare bus raden we ook af; buschauffeurs houden er meestal niet de meest veilige rijstijl op na. Ook zelf rijden is wat ons betreft geen optie. De chauffeurs die wij gebruiken zijn bekend met de route, de gebruiken en het lokale verkeer. Dit is de veiligste en meest comfortabele manier van reizen en daarom ook de enige manier van reizen die Expeditie Kroost & Co wil aanbieden.

In Sri Lanka eet men vooral rijst en curry’s. Het liefst drie keer per dag. In de restaurants en toeristencentra heb je uiteraard wat meer variatiemogelijkheden en pasta is meestal ook wel te krijgen, maar rijst zal hoe dan ook regelmatig op het menu staan. Voordeel is wel dat er veel verschillende soorten curry’s zijn, pittig maar ook mild gekruid, met kip of vis, maar vooral ook met veel groenten. Waarschijnlijk lukt het dus wel om iets te vinden dat je kinderen lekker vinden.

Je wordt in het land nog zeker herinnerd aan de Tsunami van 2006. De beelden van de kustlijn staan in ons geheugen gegrift en komen ongetwijfeld terug als je langs de kust rijdt. Er zijn gedenkplaatsen en er staan nog vervallen huizen langs het strand. Op sommige plaatsen zijn dorpen, tegen de wens van de overheid in, herbouwd op dezelfde plek aan het strand waar eerder alle huizen verloren zijn gegaan.

familie reizen
verre reizen kinderen
vakantie voor kinderen
reizen met kinderen
leeftijd verre kindervakantie
wat je niet mag missen
tips en info
klimaat en beste reistijd
aanbod verre gezinsreizen
namibie vakantie kinderen
type gezinsreis
direct naar onze bestemmingen
reisverslag kinderen reisverslag ouders