Site menu:

Afrika Vlag namibie bord in Afrikaans rood Namib zand

Namibië

Namibië ligt ten noordwesten van Zuid-Afrika en grenst in het oosten aan Botswana en Zambia, in het noorden aan Angola en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Het is ongeveer 20 keer zo groot als Nederland en met een bevolking van 1.8 miljoen inwoners één van de dunst bevolkte landen van de wereld.

Namibie

Namibië is 30 jaar lang een Duitse kolonie geweest (1884-1915). Nog veel blanke Namibiërs spreken Duits, je hoort Duitse schlager muziek op de autoradio (maar ook Marco Borsato) en je rijdt in Swakopmund over de Bismark straat.


Na zijn Duitse periode maakt Namibië deel uit van Zuid Afrika, tot aan zijn onafhankelijkheid in 1990. Veel mensen spreken dan ook Afrikaans, waardoor je als Nederlander mag nie klage nie over bv. de leesbaarheid van veel borden. Verstaan is wat moeilijker, vooral voor de kinderen. Echter als je Duits, Afrikaans of inheemse talen (met allerlei rare klikgeluidjes) wat roestig zijn, kun je ook overal met Engels terecht.

souvenir Tim

Namibië heeft geen enkele echt grote rivier. Zelfs na afgelopen zomer (onze winter) met uitzonderlijk veel regen, zijn vrijwel alle rivieren die we oversteken niets meer dan droge rivierbeddingen. Wel is er dit jaar door al die regen veel meer gras dan anders. Water komt vaak uit bronnen diep onder de grond. Het is op alle campsites beschikbaar (vaak op de plek zelf) ) en is prima drinkbaar. Alleen in Windhoek wordt ons het drinken van kraanwater afgeraden.
In tegenstelling tot rivieren en meren, zijn zand en stof in overvloed aanwezig. Als een auto je passeert op een gravelweg, verdwijn je even in een grote stofwolk. Zand wordt geleverd door de Kalahari en Namib woestijn en heeft een prachtige roodbruine kleur.

giraf langs de weg

Buiten de steden zijn er natuurparken, eindeloos leeg land en onvoorstelbaar grote farms (in Gelbingen vonden boer Volker en wij de koeien pas na een uur rondrijden). Farms zijn wilde natuur met een huis, een paar waterpunten, koeien en hekken. Wilde dieren boeit het allemaal niet echt en lopen overal waar iets te grazen of te jagen valt, farm of niet.