familie reizen
reizen met kinderen kindvriendelijke bestemmingen inspiratie reizen kids reisverslagen reisorganisatie gezinsreizen
baby peuter kleuter kind tiener

Eindelijk is het zo ver. Isa, Luuk en Emma hebben al dagen voor vertrek ieder hun eigen rugzakje gepakt met zwembroek, pyjama, schone onderbroek, t-shirt, korte broek en natuurlijk wat speelgoed. We zijn er allemaal klaar voor: op naar Vietnam!

"We delen onze 'woonkamer' onder

Na aankomst zijn we direct verliefd op Hanoi, de stad waar we onze rondreis door Vietnam beginnen. Oké, we moeten even wennen aan de drukte, vooral bij het oversteken. Stoplichten lijken niet zo te werken als wij gewend zijn en de enorme hoeveelheden brommers, motoren, fietsen, cyclo’s en auto’s op de weg maken oversteken een flinke uitdaging. Eenmaal gewend werkt het prima. Op een rustig moment ga je gewoon lopen en iedereen rijdt vervolgens om je heen. Het is heerlijk om door de stad te lopen en de sfeer te proeven. De kinderen lopen al snel rond of ze niet anders gewend zijn. Op de hotelkamer stippelen Isa en Luuk een route uit en met de kaart er bij worden we door hen zelfs door de stad geleid. Een beetje verdwalen vinden we niet erg. We snuiven de geuren op van de eetstalletjes op straat, kopen voor een prikkie zijden lakenzakken, maken kennis met de Vietnamese keuken in lokale restaurantjes en eten ijsjes en chocoladecroissants aan het water. Hoogtepunten voor de kinderen zijn het waterpoppentheater, het Leninpark met lachspiegels en een speeltuin en de “temple of literature” met de vissen in de vijver, de draken, de stenen schildpadden en de geur van wierrook. Maar ook een ritje in de cyclo (fietstaxi) is een bijzondere ervaring.

Na een paar dagen verruilen we de drukte van de stad voor de rijstvelden in het binnenland en rijden naar Mai Chau, in de bergen. In deze regio wonen diverse minderheidsgroeperingen en in Mai Chau zijn dat de White Thai. Voordat we ons laten verwennen in een comfortabele hotelletje met zwembad, slapen we een nachtje bij een lokale familie in een authentiek huis op palen. Onze slaapkamer is een grote open ruimte op de eerste verdieping. Op de grond liggen matrasjes waar ’s avonds klamboes over gehangen worden. We delen onze “woonkamer”, een open ruimte onder ons slaapvertrek, met de honden, haan, kippen en kuikentjes. En dit alles met een uitzicht op een prachtige vallei met rijstvelden waarin we vrouwen met traditionele Vietnamese hoeden aan het werk zien.

Vanuit Mai Chau brengen we een bezoek aan een klein dorpje van een andere minderheidsgroepering, de H’mong, ongeveer 35 kilometer verderop. Bij een wandeling door het dorp mogen we wel een kijkje nemen in de lokale school en in een woonhuis. De vrouw des huizes was zeer onder de indruk van ons blanke blonde kroost en voelde uitgebreid aan de armen, oren en haren. Volgens Emma zaten er in het gebit van deze oude dame een paar tanden los, in werkelijkheid had deze oude mevrouw slechts twee grote voortanden in haar gebit over. Ook andere vrouwen uit het dorp wilden graag even aan de kinderen voelen. Het komt blijkbaar niet veel voor dat kleine blanke blonde kinderen door hun dorpje slenteren. Maar ook voor ons was dit een bijzondere ervaring.

Op de terugweg was de school inmiddels uit en hadden we de kans om in het lege klaslokaal zelf even in de bankjes plaats te nemen. Dit voelde toch wel heel anders dan onze school in Nederland…. Vooral Isa was erg onder de indruk en vond het heel bijzonder dat ze kon zien hoe de kinderen hier in de klas zitten. Emma bleek terug in Nederland vooral geschrokken van het feit dat de kinderen hier helemaal alleen naar school moeten lopen en niet door hun vader of moeder worden gebracht.

reisdagboek
blog papier
verhalen gezinsreizen
reisverslag ervaringen ouders
reisverslag Vietnam

isa (6), luuk (4) en emma (3)

rondreizen gezin

Na twee dagen in de bergen is het tijd om verder te reizen. Via Van Long, waar we in een roeiboot tot in het Karstgebergte varen, reizen we door naar Halong Bay. De natuur onderweg is indrukwekkend, maar we genieten vooral van de mensen die we onderweg passeren en verbazen ons er over wat zij meenemen op hun (motor-)fietsen. Een motorfiets met een aanhanger voor een varken, 15 eenden achterop de brommer en een vrouw die op de fiets een volledige marktkraam aan plastic emmers en teiltjes meeneemt zijn hier heel “normaal”. Regelmatig zien we gezinnen met vier of zelfs vijf personen samen op één motorfiets voorbij rijden. Dat is toch wat minder comfortabel dan de ruime minibus waarin wij ons verplaatsen. Drie rijen met banken maakt dat we iedere dag een ander plekje kunnen kiezen, maar ook dat er wel eens strijd ontstaat tussen de kinderen over wie waar mag zitten. Helaas, op reis is dit niet anders dan thuis.

In Halong Bay checken we in op ons luxe verblijf voor de komende drie dagen: onze eigen Chinese Jonk “De Rode Draak”. We varen door een rustig deel van Halong Bay waar we de enige bezoekers lijken. We wanen ons in een schilderij. De indrukwekkende natuur laat zelfs de kinderen niet onberoerd. Zij genieten van het verblijf op de boot, spelen met de bootjongen, gids en koks en helpen de kapitein bij het besturen van onze jonk. Het eten met vooral verse vis en schaaldieren, waaronder reusachtige tijgergarnalen is aan de kinderen niet echt besteedt, maar witte rijst en stukjes vlees en kip gaat er prima in. De uitstapjes vinden ze allemaal even geweldig. Of het nu een tochtje per kajak naar grotten en drijvende dorpjes is, een barbecuelunch op het strand of een bezoek aan een grot in de berg. Met pijn in ons hart nemen we na drie dagen afscheid van de boot en onze gids Thang als we doorreizen naar het midden van het land.

Inmiddels gewend aan het leven in Vietnam reizen we in rustig tempo verder. We bezoeken de leuke maar toeristische stad Hoi-An waar we allemaal een jurkje of broek laten maken. We gaan naar het bekende China Beach en griezelen in de grotten van de Marble Mountain. De laatste dagen van de reis genieten we tot slot van een welverdiende “vakantie” in een hotel aan het strand. We brengen de dagen door in het zwembad en aan het strand. Gaan vliegeren, kopen nog wat souvenirs en genieten van onze laatste Vietnamese maaltijden. Te snel is het al weer tijd om terug naar Nederland te gaan, waar we, veel ervaringen rijker, weer te snel gewend zijn aan de dagelijkse routine. Regelmatig denken we nog wel terug aan deze bijzondere reis, waarbij de boottocht in Halong Bay toch wel het hoogtepunt was en een echte “once in a lifetime” ervaring.

Onze tips voor reizen met kinderen naar Vietnam:

De reis naar Vietnam duurt lang. Het is prettig om te vliegen met een goede kindvriendelijke luchtvaartmaatschappij met veel mogelijkheden voor de kinderen om zich te vermaken, zoals bijvoorbeeld een individueel televisieschermpje met kinderprogramma’s en spelletjes.

De wegen in Vietnam zijn redelijk, maar het verkeer is heel anders dan in Europa. Wij hebben er daarom voor gekozen om veilig te reizen met een auto met chauffeur. Je krijgt dan automatisch ook wel een Engelstalige gids mee. Het voordeel is dat je hierdoor ook kunt genieten van wat je onderweg ziet. De afstanden kunnen groot zijn, dus we waren blij dat we een vlucht hadden geboekt tussen Hanoi en Hoi-An.

ervaringen van ouders
verre reizen kinderen
vakantie kinderen foto
reizen kinderen foto
direct naar onze bestemmingen
reizen met kinderen