familie reizen
reizen met kinderen kindvriendelijke bestemmingen inspiratie reizen kids reisverslagen reisorganisatie gezinsreizen
baby peuter kleuter kind tiener

Voordat wij kinderen hadden gingen wij samen graag en veel op reis. Ook met onze kinderen samen willen wij de wereld blijven ontdekken. Voor onze eerste reis buiten Europa met zijn vijven zijn wij op zoek gegaan naar een tropische, exotische plek waar wij zonder al te grote afstanden af te hoeven leggen toch veel moois konden zien. Ons oog viel op Tobago vanwege de mooie natuur, het kleinschalige toerisme en de mogelijkheid om op een veilige manier van de tropen te genieten. De reis heeft zonder meer aan al deze verwachtingen voldaan. Wij vonden Tobago zeer de moeite waard. De service van Expeditie Kroost en Co was prima; het was comfortabel dat accommodatie en vervoer tevoren goed geregeld waren.

"het is spannend om door

Na een lange vlucht met overstap in Londen entussenstop in Antigua kwamen wij (Lars, Nini, Ruben (8), Maya (6) en Christina (3) ) aan op Tobago. Prettig was dat de manager van Sherwood Park, het appartement waar we verbleven, ons op het vliegveld opwachtte en ons naar ons appartement bracht. Sherwood Park is een leuk en kleinschalig complexje in een tuin met tropische bomen, vogels, hagedissen en een heerlijk zwembad. Iedere minuut die wij niet op stap waren brachten de kinderen door in het warme water van het zwembad. Dat zwembad heeft zeker een belangrijke bijdrage geleverd aan de vakantievreugde van de kinderen.

Nigel, de manager van Sherwood Park, heeft ons voorzien van veel nuttige informatie over de regio. Met onze huurauto bezochten we vanuit hier de ene na de andere schitterende baai in het westelijk deel van het eiland: Englishman’s bay, Castara, Arnosvale Bay, Stone haven bay, Mt Irvine bay, Little rocky bay en natuurlijk ook Pigeon point. Vaak waren wij bijna alleen of troffen we slechts een enkele visser. Iedere keer hingen wij onze grote familiehangmat op tussen de palmen en creëerden zo een aangenaam “basecampje”. Vanaf het strand van Mt Irvine bay kan je gemakkelijk het rif bereiken zodat ook Ruben daar kon snorkelen tussen schildpadden, baracuda’s en vele tropische vissen. De Atlantische kust bij Little rocky bay vonden wij erg mooi omdat je daar heerlijk kan spelen in de branding en omdat op dat uitgestrekte strand echt helemaal niemand anders te bekennen was. Arnosvale bay is een goede plaats om veel vogels te zien. Die worden daar gevoed en tijdens een high tea bij het hotel kan je genieten van uitzicht op de tropische vegetatie en talloze kolibries, mot mots, bananaquits, groene papegaaien, chakalaka’s etc. Vanuit Pigeon point maakten we twee keer een tocht met een glasbodemboot. Terwijl Maya en Christina op de boot onder toeziend oog van de schipper achterbleven gingen wij samen met Ruben snorkelen boven Buccoo reef. Heerlijk om in het warme, turkooizen water tussen de tropische vissen te zwemmen. In de Nylonpool, een ondiep stuk midden in zee, durfden ook de jongste kinderen de boot te verlaten en midden op zee te spelen.

Via Nigel boekten wij tweemaal een georganiseerde toer. De eerste keer spraken wij af met een natuurgids. Hij zou ons wekken wanneer de giant leatherback turtles waren gesignaleerd. In de periode dat wij op Tobago verbleven kwamen deze reusachtige en zeldzame schildpadden aan land om hun eieren te leggen. Rond middernacht werd op de deur geklopt en moesten wij ons snel aankleden om bij de gids in de auto te stappen. Hij reed ons naar een van de afgelegen stranden waarop op dat moment twee vrouwtjes schildpadden eieren aan het leggen waren. Het was een bijzondere ervaring om de grote, grommende, gravende schildpadden in het donker op het strand bezig te zien. Ook de kinderen waren onder de indruk. De tweede keer boekten we een jeepsafari van een dag. Met deze “stoere auto”, aldus Christina, reden wij over oude suikerrietplantages, over zandpaden langs afgelegen dorpjes en bezochten wij plekken waar wij, na een voettocht door de jungle, de Highlandwaterval en kaaimannen zagen. Een duik met zijn allen in de poelen onder de hoge waterval was een welkome verfrissing. Na negen nachten in Sherwood Park was het tijd om de andere kant van het eiland te gaan ontdekken.

Meer reisverslagen
uit de Caribbean

reisverslag kinderenreisverslag ouders
 

reisdagboek
blog papier
verhalen gezinsreizen
reisverslag ervaringen ouders
reisverslag Caribbean

Ruben (8), Maya (6) en Christina (3)

rondreizen gezin

Een mooie tocht van twee uur langs de Atlantische kust bracht ons naar Speyside. De laatste vijf nachten van onze vakantie op Tobago zouden wij daar doorbrengen in Blue Waters Inn. We waren verrast door de ligging van het hotel; in een mooie, rustige, eigen baai. Vanuit je kamer stap je direct het strand op. En weer drie stappen verder duik je in de blauwe zee. In de baai zwommen schildpadden dus het was leuk om daar te snorkelen. Iets verder naar buiten waren er mooie riffen. Ook leuk was dat er kajaks op het strand lagen waar je als hotelgast gebruik van kan maken. Vanaf de pier voor het hotel vertrokken glasbodemboten, die ons meenamen naar Little Tobago, voor het vogelkijken, en naar de Japanese garden, voor het snorkelen. De riffen hier zijn nog ongerept en het water is zeer helder. Er wordt hier veel gedoken.

De omgeving hier is sowieso mooi. Stiller en groener dan de andere kant van het eiland. Heuvels overdekt met jungle strekken zich voor je uit. Langs de kant van de weg tref je af en toe een klein dorpje. Deze plaats is dus ook een goede uitvalsbasis voor jungletochten. Wij zijn zelf langs de bedding van de bloodybay-rivier omhoog het oerwoud ingelopen. Omdat het het einde van het droge seizoen was (mei) vormde dit een eenvoudige manier om zonder gids wat dieper in de jungle door te dringen. We genoten van het dichte woud en de vele, kleurrijke vogels. Maar ook direct achter het hotel kan je mooi wandelen in de groene heuvels.

Op vrijdagavond speelde er in de hotelbar een steeldrumband. Samen met de kinderen en andere hotelgasten hebben we in het donker staan dansen op het strand op deze ritmische muziek. En met een Pinacolada in de hand was het Caribische sfeertje compleet.

Kortom, wij hadden de vakantie waarop wij gehoopt hadden. Wij hebben ons op Tobago steeds heel veilig gevoeld. Wij hebben de mensen als vriendelijk en (soms iets te) relaxed ervaren. Het eten op Tobago vonden we wat minder. Waar je in Azië kan genieten van heerlijke gerechten was het eten hier vrij fantasieloos en eentonig. Hoewel je samen met kinderen iets minder flexibel bent heeft het reizen samen met kinderen ook zeker een extra dimensie; het is spannend om door hun ogen de omgeving te verkennen en vaak heb je door middel van de kinderen makkelijk contact met de lokale bevolking. We hebben de smaak weer helemaal te pakken gekregen en dromen alweer van een volgende verre reis.

Nini de Jong

ervaringen van ouders
verre reizen kinderen
vakantie kinderen foto
reizen kinderen foto
direct naar onze bestemmingen
reizen met kinderen
reisverslag kinderen reisverslag ouders